Za nami pierwsze spotykanie na Przeglądzie Potraw Karnawałowych, który odbył się dziś w Domu Kultury Wolbromiu. Karnawał, w Polsce inaczej zwany zapustami lub mięsopustami, to czas zimowych zabaw, balów, przebieranek i ucztowania. Co roku rozpoczyna się 6 stycznia, w święto Trzech Króli, a kończy dzień przed środą popielcową. Karnawałowe menu łączy w sobie często tradycje wszystkich minionych lat. Jest więc sycąco i mięsiście – pojawia się tatar, pasztety, terriny i dziczyzna, ale nie brakuje też śledzi i galarety wieprzowej, którą wielu darzy wielkim sentymentem. Wśród zimnych przekąsek pojawiają się wędliny, sałatki czy faszerowane jajka. Nocą gości rozgrzewają dania tradycyjne, takie jak żurek, bigos czy strogonow.
.
Wszystkich przybyłych na przegląd potraw karnawałowych powitał Pan Dyrektor Piotr Gamrot.
Podczas dzisiejszego Spotkania Noworocznego, mieliśmy przyjemność gościć: Ministra Infrastruktury Pana Andrzeja Adamczyka, który zawsze nas wspiera we wszystkich działaniach, a także nie szczędzi nam pomocy w pozyskiwaniu środków – dzięki Panu Ministrowi nasz Dom Kultury może się tak wspaniale rozwijać.
Dzięki Paniom i Panom z Kół Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy mieliśmy okazję sprawdzić co warto przygotować na ostatki.
Dziękujemy również za obecność TVP Polska w naszym pierwszym takim przeglądzie, gdzie udział wzięli:
1. Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Sulisławicach
2. Koło Gospodyń Wiejskich w Zarzeczu
3. Koło Gospodyń Wiejskich w Kąpielach Wielkich
4. Koło Gospodyń Wiejskich w Jeżówce
5. Koło Gospodyń Wiejskich w Gołaczewach
6. Koło Gospodyń Wiejskich w Łobzowie
7. Koło Gospodyń Wiejskich w Strzegowej
8. Koło Gospodyń Wiejskich w Dłużcu
9. Koło Gospodyń Wiejskich w Kalisiu
10. Koło Gospodyń Wiejskich w Chrząstowicach
11.Koło Gospodyń Wiejskich w Wierzchowisku
12.Koło Gospodyń Wiejskich w Porębie Dzierżnej
11. Koło Gospodyń Wiejskich w Miechówce
Dziękujemy wszystkim za udział w dzisiejszym przeglądzie.
Pełna galeria zdjęć poniżej.