Przepisy kulinarne Pań z Kół Gospodyń Wiejskich (wideo)

Dodał(a): Magdalena Świerczek-Gryboś | czwartek, 14 maja 2020
Przepisy kulinarne Pań z Kół Gospodyń Wiejskich (wideo)

Panie z zaprzyjaźnionych z naszym Domem Kultury Kół Gospodyń Wiejskich z Kalisia i Zarzecza nagrywają dla Was wideo z tradycyjnymi przepisami na pyszności! Sprawdźcie poniżej: prażuchy, bloki waniliowe i czekoladowe, zdrowe soki…

 

Przepis na blok czekoladowy:
Składniki: 1 masło 3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
3 łyżki kakao
7-8 herbatników szkolnych,
rodzynki, orzechy laskowe, 2 dag płatków migdałowych
2 1/2 szklanki mleka w proszku.
Wykonanie: masło, cukier i wodę, kakao wolno rozpuścić. Gdy masa przestygnie dodać bakalie, pokruszone herbatniki i mleko w proszku. Całość dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do wąskiej foremki wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Po stężeniu pokroić. W czasach PRL-u uwielbiany przez dzieci i dorosłych .Zastępował czekoladę, nie do zdobycia w czasach kryzysu.

Przepis na blok waniliowy:
Składniki: 1 masło
1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody
2 cukry waniliowe
4-5 herbatników
kilka rodzynek, kilka orzechów ziemnych niesolonych, 2 dkg płatków migdałowych
2 1/2 szklanki mleka w proszku.
Wykonanie: masło, cukier, cukier waniliowy i wodę rozpuścić i wymieszać. Gdy masa przestygnie, dodać pokruszone herbatniki, bakalie i mleko w proszku. Całość dobrze wymieszać. Masę przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki. Po stężeniu kroić w plasterki.

Napój babci Broni
Składniki: 0,5 kg marchwi, 4 pomarańcze, 3 szklanki cukru, 2 cytryny.

Obrane i pokrojone pomarańcze oraz marchew wstawić do garnka, dodać 3 litry wody i gotować. Gdy będą już miękkie, zmiksować i przecedzić przez gęste sitko. W drugim garnku zagotować 5 litrów wody razem z 3 szklankami cukru. Po wystygnięciu, połączyć z przecedzoną marchwią i pomarańczami. Doprawić do smaku sokiem z dwóch cytryn.

Galeria zdjęć: